Puoluekannatusgallup 6.9.

16.9.2013

YLE Uutiset - puoluekannatuskysely

 

Lue alkuperäinen teksti täältä.

Uusin puoluekannatusarvio näyttää hallituspuolueille synkkiä lukuja. Perussuomalaiset nousi kokoomuksen ohi kakkospaikalle ja jo kuukautta aiemmin ennätyshuonot luvut saaneen SDP:n kannatus putosi entisestään.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tulokset ja tutkimuksen tausta

Tutkimuksen taustatiedot ja kannatuskyselyn tulokset vuodesta 2006 lähtien

> PDF-tiedostona

> Nettisivuna

Yle Uutisten elokuun mittauksessa oppositiopuolueista keskustan kannatus on noussut 23,8 ja perussuomalaisten 19,3 prosenttiin. Kokoomuksen suosio on pudonnut 18,3 ja SDP:n 15 prosenttiin.

Pienemmistä hallituspuolueista vihreille mitattiin 8,4, vasemmistoliitolle 7,7, RKP:lle 3,8 ja kristillisdemokraateille (KD) 2,8 prosentin kannatus. Eduskunnan ulkopuoliset puolueet keräsivät 0,9 prosentin suosion.

Heinäkuun luvuista keskustan kannatus nousi yhden prosenttiyksikön ja perussuomalaisten 1,3 prosenttiyksikköä. Kokoomus menetti 0,5 ja SDP 0,6 prosenttiyksikköä.

Keskustan etumatka kokoomukseen on 5,5 ja demareihin 8,8 prosenttiyksikköä. Perussuomalaiset ohitti taas kokoomuksen ja eroa kertyi yhden prosenttiyksikön verran.

Vihreiden kannatus säilyi ennallaan ja vasemmistoliiton nousi puoli prosenttiyksikköä. RKP menetti 0,6 ja KD 0,8 prosenttiyksikköä. Pienin hallituspuolue kadotti kuukauden aikana kannatuksestaan lähes neljänneksen.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 3386 henkilöä. Haastattelut tehtiin 6.8.-4.9.2013. Puoluekantansa kertoi 2168 henkilöä eli 64 prosenttia vastanneista. Painotetussa aineistossa puoluekantansa ilmoittaneita oli 71,8 prosenttia. Kannatusarvion virhemarginaali on noin 1,4 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Rakennelinjaukset pudottivat SDP:tä

Mittausjakson aikana puolueiden kannatuksessa näkyi voimakasta heiluntaa.

SDP:n kannatus nousi elokuun alussa, kun valtiovarainministeri ja puoluejohtaja Jutta Urpilainen esitteli talouden synkkiä näkymiä ja rakenneuudistustarpeita.

Hallituksen elokuun lopun budjettiriihen jälkeen tehdyissä haastatteluissa SDP:n kannatus näyttää romahtaneen. Sen sijaan kokoomuksen kannatusta budjettiriihen rakenneuudistuslinjaukset nostivat. Myös oppositiopuolueet saivat budjettiriihen päätöksistä lisää virtaa.

Kristillisdemokraattien kannatuksen romahduksen taustalla on todennäköisesti kannattajien pettymystä hallituksen kotihoidontukilinjauksiin.

Keskusta etenee Etelä-Suomessa

SDP menettää edelleen miesäänestäjiä. Demareiden kannatus miesten joukossa on pudonnut alle 13 prosentin. Perussuomalaiset ja keskusta keräävät kumpikin noin joka neljännen miesäänen ja kokoomus vajaan viidenneksen.

Naisten äänistä keskusta kerää 23,3, kokoomus 17,8 ja SDP 17,6 prosenttia. Perussuomalaiset (12,2 prosenttia) kisaa naisten joukossa vihreiden (12,6) kanssa.

Merkittävä muutos on, että keskusta on tänä vuonna tuplannut kannatuksensa entisen Etelä-Suomen läänin alueella ja on noussut tällä väkirikkaalla alueella kokoomuksen jälkeen toiseksi suosituimmaksi puolueeksi, niukasti ohi perussuomalaisten ja SDP:n.

Kokoomukselle mitattiin Etelä-Suomessa nyt 21,9 prosentin kannatus (tammikuussa 26 prosenttia). Keskustaa tukee 17,1 prosenttia (tammikuussa 9,5), perussuomalaisia 16,7 (tammikuussa 14,5) ja  SDP:tä 15,2 (tammikuussa 19,7).

Hallituksen enemmistö kutistuu

Hallituspuolueiden yhteinen kannatus on nyt pohjalukemissa. Eduskuntavaaleissa keväällä 2011 nykyiset hallituspuolueet saivat äänistä 63,2 prosenttia, ja nyt kuuden puolueen yhteiskannatus on pudonnut 56 prosenttiin.

Suurimpien hallituspuolueiden kokoomuksen ja SDP:n yhteinen äänisaalis eduskuntavaaleissa oli 39,5 prosenttia, ja nyt yhteistä kannatusta kertyy enää 33,3 prosenttia.

Eduskuntavaaleista SDP:n kannatus on pudonnut 4,1 ja kokoomuksen 2,1 prosenttiyksikköä. Pelkästään tämän vuoden aikana SDP:n kannatus on syöksynyt alaspäin 3,7 ja kokoomuksen 3,6 prosenttiyksikköä.

Oppositiossa perussuomalaisten kannatus on nyt eduskuntavaalien ison jytkyn tasolla, mutta keskustan kannatus on noussut huimat kahdeksan prosenttiyksikköä. Tammikuusta keskustan suosio on kasvanut 6,7 prosenttiyksikköä.

LUE MYÖS

Urpilainen pettyi kannatuslukuihin - "Puheenjohtajan vaihdoksella ei galluplukuja nosteta"

6.9.

Keskustan Sipilä: Tulos oli yllätys 

6.9.

 

  •